Orvosi tájékoztató

Minden hónap utolsó péntekén bölcsőhalál-prevenciós oktatást tartanak gyermekorvosok és szakasszisztensek részvételével a Heim Pál Gyermekkórházban szülőknek és érdeklődőknek.
Információ: 06-1/459-9100 /1155-ös mellék
» Térkép a HEIM PÁL Gyermekkórházhoz

Bölcsőhalál – SIDS – légzéskimaradás, légzési apnoe, hirtelen csecsemőhalál

Bölcsőhalál – Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)
– Mi az a csecsemőkori hirtelen halál, vagy más néven bölcsőhalál?
– Kik a veszélyeztetettek?
– Milyen módon előzhető meg kialakulása?
– Hogyan csökkenthető a veszély a légzésfigyelő készülékkel?

Az SIDS a meghatározás szerint olyan csecsemő vagy kisgyermekkori hirtelen haláleset, amely az előzmények alapján váratlan és a halál okát a későbbi alapos orvosi vizsgálatokkal sem lehet kideríteni.

A bölcsőhalál az egy hónapos és egy éves kor között a leggyakoribb halál ok. Az Egyesült Államokban több csecsemő halálát okozza, mint a tüdőgyulladás, HIV fertőzés, rák és az izomsorvadás együttesen.
Magyarországon a bejelentések alapján számolt hivatalos és a becsült adatok eltérőek, különbségük közel nyolcszoros. Az ok abból adódik, hogy a bölcsőhalál kizárásos alapon felállított kórisme, s a vizsgálatok kivitelezése és értékelése nagymértékben függnek a halált megállapító orvostól, illetve korboncnoktól.

Napjainkban is több kutatócsoport foglalkozik az okok felderítésével, hogy mely körülmények és tényezők növelik meg az előfordulás veszélyét. Két fő csoportra oszthatóak az okok: biológiai és környezeti okokra.

Biológiai kockázati tényezők

Életkor:
Leginkább a 2-5 hónapos életkor közötti csecsemők veszélyeztetettek. Az esetek döntő többsége 6 hónapos kor előtt következik be.

A baba neme:
Mint számos egyéb betegség esetében, itt is a fiúk veszélyeztetettebbek. Esetükben az előfordulás aránya mintegy másfélszeres.

Korábbi előfordulás:
Genetikai tényezőkből adódóan, vagy a környezeti hatások esetleges halmozódása folytán, az azonos szülőpár következő gyermekénél nagyobb valószínűséggel fordul elő.
Koraszülés, alacsony születési súly, ezzel összefüggésben az ikerszülés:
Mindkét kockázati tényező fokozott szerepet játszik minden csecsemőhalállal végződő betegség kialakulásában, így a bölcsőhalál előfordulásának veszélyét is növeli. Ikrek esetében a születési súly általában alacsonyabb, s gyakori a koraszülés.

Környezeti kockázati tényezők

Hason fekve altatás:
Amennyiben orvosa vagy védőnője, egyéb ok miatt mást nem javasol, gyermekét háton fekve altassa!

Dohányzás:
Köztudott, hogy a dohányzás bizonyítottan ártalmas az egészségre. Dohányzó terhes nők magzataira ez fokozottan vonatkozik. A szoptató anyukák, ha dohányoznak, akkor a csecsemő számára oly fontos anyatejjel együtt, nikotint is juttatnak gyermekük szervezetébe. A passzív dohányzás, vagyis a csecsemő környezetében elszívott cigaretták füstje is bizonyított módon emelik a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.

Alkoholfogyasztás:
Régi bölcsesség: a túlzott alkoholfogyasztás árát az utódok is megfizetik.

Kábítószer-fogyasztás:
A drogfogyasztó gyermekágyasokkal és újszülöttjeikkel való foglalkozás fokozott figyelmet igényel, a krízisprogram részének tekinthető speciális feladat. Az újszülöttnél 4-6 hetes korig is megfigyelhetők súlyos elvonási tünetek. Fontos a csecsemő fokozott gyermekorvosi, védőnői ellenőrzése.

Évszak, napszak:
A bölcsőhalál bármely évszakban, a nap bármely időpontjában előfordulhat, de gyakoribb a hidegebb hónapokban és az éjszakai órákban.
A fentiek megszívlelése segíthet megelőzni, teljes bizonyossággal azonban nem kerülhető el a trauma kialakulása. A világszerte folyó intenzív kutatómunka eredményeként sikerült azonosítani néhány kockázati tényezőt, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenthető a bölcsőhalál előfordulásának esélye.

A légzésfigyelő készülék a baba légzésének figyelésével segíthet elkerülni a tragédiát. Nem életmentő berendezés, de életet menthet!

Orvosi tanácsadás: telefon:(06-1-) 401-0963