Gyakori kérdések a légzésfigyelővel kapcsolatban

Hogyan működik a Baby Control Digital légzésfigyelő?

A Baby Control Digital légzésfigyelő a kiságyban folyamatosan figyeli a baba minden mozgását ezzel együtt a légzését. Az érzékelőlapot közvetlenül az ágyrácsra kell helyezni, mert a légzőmozgást a matracon keresztül is képes érzékelni. Az összegyűjtött információt továbbítja a központi egységnek, amely kiértékeli azt. A mozgás erősségét körülbelül 2.5 másodpercenként kijelzi. Ezzel egyidejűleg egy zöld fény is felvillan, ha a kijelzett érték elérte, vagy meghaladja a beállított küszöbértéket. Így a számszerű érték leolvasása nélkül is megállapítható, ha a mozgás értéke megfelelő. 


Azonban, ha a mért érték négyszer egymás után nem éri el a küszöbértéket (12 másodperc), akkor egy rövid hang és fényjelzéssel próbál olyan ingert kelteni a babánál, ami visszahozhatja a túlzottan mély alvásból. Ha négy ilyen ingerre sem reagálna a baba, akkor kapcsol be a riasztó jelzés, ami már a szülőnek szól, hogy be kell avatkoznia.

Az érzékelőlapokról használat előtt el kell-e távolítani a műanyag borítást?

Nem. A műanyag borítást nem szabad eltávolítani. Az védi az érzékelőlapokat a szennyeződéstől. A sima műanyag felület higiénikus, és száraz ruhával vagy oldószermentes anyaggal könnyen tisztán tartható.

Nem veszélyes ez az elektromos készülék a babaágyban?

Nem veszélyes. A készülék 2 darab ceruzaelemmel működik. Sugárzást nem bocsát ki, és a 230 V-os hálózati feszültséggel semmilyen kapcsolatban nincs, áramütés előfordulása teljesen kizárt.

A babát közvetlenül az érzékelőlapokra kell fektetni?

Nem. Az érzékelőlapokat a kiságy fekvőfelülete és a matrac közé kell elhelyezni. A készülék rendkívüli érzékenysége lehetővé teszi, hogy több centiméter vastag matracon át is észlelje a légzéssel járó apró rezgéseket.

Mire használhatom a harmadik érzékelőlapot?

A harmadik érzékelőlapot részben kényelmi szempontok miatt adjuk a készülékhez. Előfordulhat, hogy Ön máshol is szeretné a készüléket használni, nem csak a babaágyban. Ebben az esetben a harmadik lapot elhelyezheti a másik helyre, és nem kell a babaágyból a matrac alól minden alkalommal lapot kivenni, elég a vezérlőegységet átvinni. Természetesen, ha a babaágy mérete megkívánja a három lap használatát, akkor a mellékelt toldóval mind a három lap ráköthető a készülékre egyidőben. Így amikor a baba már elmászkál álmában, nem tud olyan helyet találni a kiságyban, ahol ne lenne alatta érzékelőlap. A téves riasztás lehetősége így szinte teljesen kizárható.

Ceruza-akkumulátorról működik-e a készülék?

Nem. A készülék nem használható tölthető ceruza-akkumulátorokkal, mert azok névleges feszültsége nem 1,5 Volt, hanem csak 1,2! A készülék több hónapig működőképes két darab jó minőségű tartós (alkáli – “alkaline”) ceruzaelemmel, kérjük, azt használjon!

Van-e alsó és felső súlyhatár az alkalmazásánál?

Alsó súlyhatár van. Annak érdekében, hogy megbízható legyen a készülék működése és ne okozzon felesleges riadalmat téves riasztásokkal, a minimum alsó súlyhatár 2 kg. Ennél kisebb súlyú baba esetében nem tudjuk garantálni a megbízható működést, ezért a készülék használatát nem javasoljuk! 3 kg-nál kisebb súlyú baba esetében az érzékelőlapot a matracon, hosszában helyezzük el a kisbaba alatt. Ez esetben javasoljuk egy összehajtott puha pléddel letakarni az érzékelőlapot.

    

Szakértők szerint veszélyeztetett kornak az első 12 hónap minősül, súlytól függetlenül eddig a korig feltétlenül javasoljuk a készülék használatát. A készülék nem alkalmazható 3 évnél idősebb gyermekeknél. Legfelső súlyhatár 20 kg.

Használható-e a készülék felnőtt esetében?

Felnőtt esetében nem használható, mivel kimondottan kisgyermekek számára lett kifejlesztve. Felnőttek számára készült alvásmonitorunk felől érdeklődhet a “Kapcsolat” elérhetőségeinken.

Akkor sem riaszt a készülék, ha a babát kiveszem a kiságyból, miért?

Ennek két oka lehet.

Egyik, hogy az Ön lakásában olyan mikrorezgések vagy légáramlatok vannak, melyeket a készülék a nagy érzékenysége miatt mozgásnak érzékel. Ezt okozhatja pl. erősebb huzat, ventilátor, vagy az Ön háza előtt húzódó forgalmas főút. Ha a zavar forrása nem kiküszöbölhető, állítsa magasabb értékre az érzékelési küszöbszintet a használat útmutató szerint.
A digitális kijelzőn mutatott érték jól tájékoztatja a zavaró mozgások erősségéről. Figyelje meg, hogy a zavaró mozgások mekkora legnagyobb értékeket keltenek a kijelzőn.
A készülék érzékelési küszöbszintjét állítsa ennél kettővel magasabbra.
Ha ebben az állásban sem riaszt a készülék, akkor konzultáljon a megadott szervízzel a probléma mielőbbi megoldása érdekében!

Másik eset, hogy a készülék meghibásodott. Ebben az esetben haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megadott szervízzel, hogy garanciális csere vagy a garanciaidőn túl javítás útján mihamarabb újra hibátlan készüléke legyen!

Mit tegyek, ha riaszt a készülék, de nincs baj a babával?

A riasztás előtti becsipogás csak egy figyelmeztetés, nem riasztás. Arra szolgál, hogy a hang hatására a baba megmozduljon, kicsit visszajöjjön a mélyalvásból. Ha a készülék riasztani kezd, annak több oka is lehet:

Előfordul, hogy az újszülöttet oldalt fektetve kell altatni. Ilyen esetben a mellkasi mozgások csak kis részben irányulnak a matrac és az érzékelőlapok felé, ezért téves riasztásokat adhat a készülék. Erre a helyzetre megoldás, ha a baba alatt csak egy érzékelőlapot használunk, a babával egyirányban a matrac alatt elhelyezve (vagy kisebb súlyú babánál a matracon). A többi érzékelőlapot ki kell húzni a csatlakozóból. Később, amikor már átfordul a baba az oldaltfekvésből, be lehet helyezni a többi lapot is.
Előfordulhat az is, hogy a kisbaba mélyen alszik és ritkábban vesz levegőt. Abban az esetben, ha két lélegzetvétel között eltelt idő több, mint 12 másodperc, a készülék figyelmeztető hangot ad ki mielőtt riaszt. Ez általában elegendő ahhoz, hogy a kisbaba felébredjen nagyon mély álmából és a jelzőhang leáll.
Amennyiben a baba nem reagál a négy csipogásra, a készülék elkezd riasztani, ami a gyermekek többségét felébreszti. Ilyenkor ha a szülő odamegy és azt látja, hogy riaszt a készülék de a kisbaba rendben van, visszanézhetjük a riasztás előtti 1 perc történéseit az eseménymemória segítségével, így ellenőrizheti a baba korábbi légzését.

Számít-e az, hogy a baba a kiságy illetve a matrac mely részén fekszik?

A készülék képes a kiságy teljes területét figyelni, ezért elméletileg nem számít. Mégis előfordulhat azonban, hogy a baba olyan helyzetet tud elfoglalni, például a matrac szélén, vagy a kiságy sarkában, hogy a készülék riasztást ad, mert nem érzékel légzőmozgást.

A több érzékelőlap egy vezérlőegységgel ikrekhez felhasználható-e?

Ez típustól függ. Az alapkészülékek (BC-200, BC-210, BC-230) nem használhatóak ikerbabáknál. Ezek a típusok nem képesek függetlenül figyelni a két érzékelőlapot, így nem tudják megkülönböztetni, ha két gyermeket kell figyelni.

Kizárólag a BC-220i és BC-230i típusok biztosítják megfelelően az ikerbabás használatot. Ezek a készülékek azonban alkalmasak egy baba légzésének a figyelésére is, megfelelő beállítással.

Milyen matracot használhatok?

A Baby Control Digital légzésfigyelő használata esetében bármilyen matracot és kiságyat használhat, mérettől és anyagtól függetlenül.

Bekapcsolás után furcsa hangot ad ismétlődően a készülék és nem veszi az érzékelőlapok jeleit - mi ez?

A furcsa hangjelzést E -betű felvillanása is követi.

Biztonsági okból így jelzi a készülék azt, hogy az elemek feszültsége a megbízható működéshez szükséges szint alá csökkent. Mindaddig nem is tudja használni a készüléket, amíg az elemeket ki nem cseréli. Javasoljuk, hogy mindig tartson otthon tartalékban két új tartós (alkáli) ceruzaelemet! A két elemet mindig egyszerre cserélje ki!

Elromlott a készülékem, mit tegyek?

Ebben az esetben haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az eladóval vagy a megadott szervízzel, hogy garanciális cserével vagy a garanciaidőn túl javítás útján mihamarabb újra hibátlan készüléke legyen!